Terug naar overzicht

Hoe verwijder ik vlekjes op mijn matras?

Alle matrassen in Kôkon hebben een beschermhoes. De hoes dient als functie om de matraskern proper te houden. Als het een kleine vlek is, kan de matrashoes gewassen worden in de wasmachine.

Verschillende soorten vlekken en hoe je ze best behandeld:

Urinevlek

Ga snel te werk voor het beste resultaat. Schrob de vlek met lauw water. Maak een doekje nat met ammoniak (verdund met water!) of met waterstofperoxide en ga ermee over de vlek. Spoel daarna met gewoon water en laat drogen. Mocht de urinegeur toch blijven hangen, dan kan je met natriumbicarbonaat enkele druppels essentiële olie op de matras strooien. 

Bloedvlek

Ook hier ga je best zo snel mogelijk te werk. De samenstelling van bloed zorgt ervoor dat het een echte opdracht zal worden om zo’n vlek uit de stof te verwijderen. 

Neem een wit doekje (gekleurd doekje kan kleur afgeven op je matras) met koud water. Let op: Gebruik hier geen lauw of warm water, want dat doet het bloed ‘koken’. Dep ermee de vlek.

Ook belangrijk hier is om te deppen en niet te wrijven, anders duw je de bloedvlek dieper in de hoes. 

Een andere methode is natriumbicarbonaat. Meng een deel natriumbicarbonaat met twee delen koud water. Dompel een witte doek in het mengsel en dep ermee op de vlek. Laat ongeveer dertig minuten inwerken. Daarna kan je spoelen door met propere doek op de vlek te deppen. 

Tip van oma: Meng 60g maïszetmeel, 20g zout en 60ml waterstofperoxide. Smeer de vlek in met het mengsel. Laat volledig drogen. Nadien kan je het er met een spatel of met het lemmet van een mes afnemen en de matras stofzuigen.

Zweetvlek

Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden. Strooi natriumbicarbonaat op de zweetvlek. Wrijf daarna met een halve citroen over de vlek. Laat het mengsel ongeveer een uur drogen. Veeg alles af met een droge doek (en haal het natriumbicarbonaat eraf). Stofzuig tot slot de matras om de laatste resten te verwijderen. 

Laatste en goeie tip ! 

Probeer vlekken ’s ochtends te verwijderen. De kamer kan de volledige dag verluchten en drogen. 

Koop een goede, kwalitatieve matrasbeschermer, dit zal de helft van het werk gespaard zijn.